Vad Händer När Någon Dör

Döden är ett av de mest omdiskuterade ämnena någonsin och något som både fascinerat och skrämt livet ur människor sedan urminnes tider.

Trots detta är det fortfarande ingen som faktiskt vet vad som händer efter döden, även om många anser sig ha svaret. Med det sagt vet vi desto mer om vad som faktiskt händer precis innan och under döden och det är det vi kommer diskutera idag.

Vad händer när man dör – fysiskt

En människa och alla andra levande varelser dör när kroppen slutar fungera och att alla väsentliga funktioner avstannat. För att dödförklaras krävs det att hjärtat slutat slå, att man slutat andas och att man inte längre har någon hjärnaktivitet. Så enkelt är det.

Beroendes på hur man dör, om det är en sjukdom eller en plötslig död på grund av olycka kan döden inträffa på olika sätt och av olika anledningar men resultatet är alltid detsamma.

Efter döden börjar kroppen sakta men säkert förmultna och brytas ner. Strax efter döden inträffat sker något som kallas likstelhet där den dödes kropp blir helt stel. Detta håller i upp till 48 timmar och därefter blir kroppen mjuk igen och nedbrytningsprocessen inleds för fullt.

Vad händer när man dör – mentalt och spirituellt

Det är faktiskt ingen som vet vad som händer med oss människor efter vi dör. Även om det finns många exempel på personer som dött och sedan återupplivats på sjukhus och som kan berätta historier om hur det var, finns det inga konkreta bevis på exakt vad det är som sker.

De allra flesta av oss baserar vår idé kring döden och vad som händer med oss efter på den religion vi följer eller den tro vi har om livet. Och vad som är intressant är att de flesta religion delar uppfattning även om detaljerna kan skilja. Vi anser nämligen alla att de som levt ett gott och omtänksamt liv belönas efter döden medan andra straffas för sina synder.

För kristna personer innebär det att man antingen kommer till himmelen eller helvetet, medan exempelvis hinduer anser att man återföds, antingen som något bättre eller något sämre.

Eftersom det inte finns några konkreta bevis på vad som händer efter döden är det upp till var och än att försöka hitta ett svar och acceptera vårt öde.

Anhörigas roll och ansvar

Efter att en person dör läggs mycket ansvar på den personens anhöriga. Det ska anordnas begravningar och en minnesstund vilket tar mycket tid och energi. Dessutom finns det ofta ett dödsbo som man måste gå igenom och fixa med, både juridiskt och på ett personligt plan.

Därför är det många anhöriga som utöver enorm sort upplever en stor press efter att en anhörig dött. Som tur är finns det många sätt att få hjälp på och oftast är det enklaste att kontakta en begravningsbyrå för att se vad de kan hjälpa dig med.

Sammanfattning

Döden är utan tvekan ett av mänsklighetens mest omdiskuterade ämnen, trots det vet vi fortfarande inte vad som sker efter döden och så lär det förbli för alltid.

Istället är döden mer av en personlig upplevelse och det är upp till dig att själva bilda dig en uppfattning om vad du tror kommer hända efter du och dina anhöriga går bort.

Vill du veta mer om vad som sker med kroppen när man dör har vi skrivit guider om det som du kan kika på.

Lämna en kommentar