Vad händer efter döden?

En av de frågor som människan kämpat med att svara på sedan urminnes tider är vad som händer efter döden.

Vi människor har en naturlig instinkt att försöka hitta svar och lösningar på det okända och döden är en av de frågor som vi kämpat med mest. Tyvärr verkar det omöjligt för oss att få ett exakt svar och det enda vi kan göra är att spekulera.

Tyvärr innebär döden mycket ångest för många och för de som börjar komma upp i åldern är dödsångest något som påverkar dem dagligen. Fast med bättre förståelse kring döden och livets slutskede kan man enkelt minska ångesten.

Så vad vet vi egentligen om vad som händer efter döden? Och vad kan man göra för att må bättre om man börjat oroa sig för livets slutskede och vad som ska hända efter? Låt oss ta en titt på ämnet och se om vi kan hitta några bra svar.

Ett känsligt ämne

Vi vill passa på att inleda med att klargöra att livet efter döden är ett mycket känsligt ämne.

Faktum är att personer som försökt lista ut vad som händer efter döden har startat krig med varandra otaliga gånger under människans historia och många av våra religioner är baserad på just vad som kommer hända efter vi går bort.

Eftersom ingen ännu lyckats lista ut vad som sker efter vi dör är det som sagt något vi endast kan spekulera kring och tyvärr finns det inga exakta svar.

Däremot finns det riktlinjer man kan följa och beroendes på vilken religion man tillhör finns det texter som försöker förklara vad vi kan förvänta oss.

Nära döden upplevelser

Några av de personer som har bäst uppfattning om vad som kan vänta oss efter döden är personer som haft en nära döden upplevelse (NDU) och som minns vad som skett under situationen.

Idag finns det en stor samling människor världen över som vid ett eller annat tillfälle gått bort för att sedan återvända. Det rör sig i regel om personer vars hjärta slutat slå och som tack vare akutsjukvård blivit återupplivade.

Vad som är intressant med dessa människor är att de alla haft unika upplevelser samtidigt men att de flesta är överens om en del av upplevelsen.

Till exempel säger de flesta att de upplevt ett unikt lugn som de aldrig tidigare upplevt och de flesta som haft en nära döden upplevelse säger att man sett ett väldigt starkt ljus och att det känts som att man befunnit sig under en resa mot något nytt. 

Det finns också många som påstår att de mött nära och kära som gått bort innan en själv och att de varit där för att “välkomna” en till efterlivet.

För att sammanfatta det är majoriteten av de som varit kliniskt döda för att sedan återhämtat sig att man upplevt ett lugn och att det, generellt sett, varit en positiv upplevelse. Dock är det ingen som kan berätta vad som sker efter denna initiala upplevelsen.

Med allt detta sagt vill vi även tillägga att den ovanstående beskrivningen är vad de flesta upplever vid nära döden upplevelser men att det finns många andra exempel där personer varit med om helt andra situationer.

Därför är det svårt att faktiskt fastställa vad som händer efter döden så istället väljer de flesta av oss att vända oss till religion.

Vad säger religion om livet efter döden?

Samtidigt som alla världens religioner har olika uppfattningar om vad som händer efter döden finns det något de alla är överens om. Oavsett vart i världen du bor eller vilken religion du följer kommer du uppmanas till att leva ett så bra och moraliskt liv som möjligt för att belönas i efterlivet. Om du inte lever gott liv och begår onda handlingar kommer du istället bestraffas.

Abrahamitiska religioner

De tre Abrahamitiska religionerna: judendom, kristendom och islam är överens om att de som följt Guds ord och behandlat andra väl kommer till himmelen eller paradiset efter döden. Har du däremot trotsat Gud och hans heliga skrifter hamnar du istället i helvetet där du får brinna för alltid.

Religion som tror på återfödelse

Många av de andra stora religionerna i världen, först och främst Buddhismen och Hinduismen tror också att man antingen belönas eller bestraffas baserat på hur man levt sitt liv. Skillnaden är att de inte tror på himmelen och helvetet.

Istället anser hinduer och buddhister att man återföds efter man dör och att man antingen belönas med ett bättre eller ett sämre liv.

Vad säger forskningen händer efter döden?

Utöver religioner har även forskare och den vetenskapliga världen en del att säga om döden. Under många århundraden har forskare försökt studera exakt vad det är som händer efter att en människa dör.

Tyvärr har man inga konkreta svar utan även forskare kan endast spekulera.

Med det sagt har man en del bevis på hur kroppen reagerar efter döden. Exempelvis fortsätter våra hjärnor att vara aktiva under en lång tid efter att hjärtat slutat pumpa och man dödförklarats. Samma forskare har även bevisat att en människa kan vara kliniskt död under en längre period utan att hjärna tar skada trots att blodflödet slutat och hjärna förblivit aktiv.

Vad hjärna gör när detta sker är det ingen som vet men det är tydligt att livet inte slutar abrupt utan att det finns något mer.

I slutändan är det en personlig utmaning

Att försöka lista ut vad som händer efter livet är något människan kämpat med sedan urminnes tider och det verkar som att vi aldrig kommer kunna få ett exakt svar.

Däremot är alla människor överens om att ju bättre man beter sig under jordelivet, desto bättre blir livet efter man går bort. Detta är något alla våra religioner är överens om.

På grund av detta och alla oklarheter kring livet efter döden är det i slutändan ett personligt val vad man vill tro på. Men eftersom vi alla är överens om att de som förtjänar det belönas är dödsångest något vi kan försöka undvika.

Dessutom är många som haft en nära döden upplevelse överens om att man får träffa nära och kära i efterlivet. Därför skulle döden kunna vara något spännande och även rogivande.

Vi får heller inte glömma att döden är något som drabbar oss alla och det verkar naturligt att vara lite orolig och spänd på vad som kommer att ske.

Lämna en kommentar