Demensboende Stockholm

Demensboende i Stockholm

Om du drabbas av en demenssjukdom kan det vara svårt att klara av vardagen på egen hand. Istället finns det möjlighet att flytta till ett demensboende. Det finns olika typer av demensboende, både permanenta boenden och boende för så kallad växelvård, där man varierar mellan att bo i hemmet och på demensboendet. På ett demensboende finns olika typer av vårdpersonal som ser efter den demenssjukas behov och ger rätt vård.

Ansökan om plats

För att kunna bo på ett demensboende i Stockholms län behöver du först göra en ansökan, som måste godkännas av en av kommunens biståndshandläggare. Biståndhandsläggaren beslutar vilken typ av omsorg du kan få, utifrån dina önskemål och behov. Skulle du av någon anledning inte vara nöjd med biståndshandläggarens biståndsbeslut, kan du göra en överklagan. Ansökningen går att göra på Stockholms stads hemsida eller genom att fylla i en blankett.  

Att välja boende

Efter du har fått beslutet har du möjlighet att själv välja ett demensboende i kommunal eller privat regi. Du väljer utifrån dina egna önskemål och behov. Skulle du inte vara nöjd med det boende du har valt har du rätt att byta till något annat boende.

En del av demensboendena i Stockholm har egna inriktningar, exempelvis inom en viss kultur eller ett visst språk. Många har möjlighet att erbjuda gemensamt boende för par. På vissa boende finns även möjligheten att ta ha eget husdjur.

Nedan finner du en lista på ett urval av olika demensboende verksamma i Stockholms län. På Stockholms stads hemsida för äldreomsorg finns en fullständig lista över alla boende i Stockholms län. Totalt finns det över hundra olika demensboende att välja mellan.

Demensboende i Stockholms län

Judiska Hemmet
Lödösevägen 9A, Johanneshov

Judiska hemmet är ett privat vård- och omsorgsboende och demensboende med 76 lägenheter. Boendet är inriktat mot judisk tradition och sed.

La Casa
Majstångsvägen 6, Hägersten
Stockholm

Ett privat äldreboende/demensboende med rötter i den spanska kulturen och med inriktning på det spanska språket. La Casa består av 33 lägenheter. Boendet erbjuder parboende.

Linnégården
Linnégatan 61, Stockholm
ÖstermalmEtt stort vård- och omsorgboende med hela 86 lägenheter (varav 60 inriktade på demensvård). Beläget på Östermalm i centrala Stockholm. Drivs på uppdrag av Region Stockholm.

Rio
Sandhamnsgatan 4, Stockholm

Rio är ett kommunalt vård- och omsorgboende samt demensboende beläget på Östermalm. Här finns 88 lägenheter. Boendet kan erbjuda parboende och tillåter husdjur.

Smedbygården
Solskiftesvägen 5–7, Åkersberga

Ett av Sveriges mest trivsamma demensboende, om man frågar de boende. Här finns 56 naturnära lägenheter. Drivs i privat regi.

Solbackens vård- och omsorgsboende
Stadshagsvägen 5, Stockholm
Kungsholmen

På Kungsholmen finns Solbackens vård- och omsorgsboende med inriktning på demenssjukdom. Här finns 64 lägenheter. Boendet drivs på uppdrag av Region Stockholm. Boendet kan erbjuda parboende. 

Stockholms Sjukhem
Mariebergsgatan 22, Stockholm
Kungsholmen

Ett stort privat vård- och omsorgboende med inriktning på demenssjukdomar och somatisk vård. Här finns hela 99 lägenheter belägna centralt på Kungsholmen.

Lämna en kommentar