Seniorboende

Vad är ett seniorboende och vem är de till för?

Det händer ofta att våra läsare misstolkar ordet seniorboende och framför allt att det blandas ihop med äldreboenden och därför tänkte vi nu försöka få rätsida på det hela.

Ett seniorboende är nämligen inte ett äldreboende och det är flera viktiga skillnader som du bör känna till. För att bättre förklara vad vi menar har vi dedikerat följande sida till seniorboenden och vårt mål är att svara på alla dina frågor.

Men låt oss inte bli långdragna – nu sätter vi igång.

Vad är ett seniorboende?

Ett seniorboende är ett boende för personer som har eller snart kommer gå i pension men som inte lider av sjukdomar eller har ett högt vårdbehov. På seniorboenden bor äldre personerna helt på egen hand i fristående lägenheter men med möjlighet att umgås med varandra.

Ofta finns det gemensamma utrymmen som alla de boenden delar och man brukar anordna spelkvällar, matlagning, utflykter och liknande tillsammans.

Ett seniorboende är med andra ord ett boende för äldre personer som klarar av att bo på egen hand men som kanske är uttråkade eller känner sig ensamma på grund av sin ålder.

Det är viktigt att förstå att ett seniorboende inte är till för sjuka äldre personer eller de som inte kan ta hand om sig själva.

Hur drivs seniorboenden?

Idag öppnas och drivs de flesta seniorboenden i Sverige av bostadsrättsföreningar där de boende tillsamman hjälper till att driva verksamheten.

Många gånger hittar man seniorboenden i helt vanliga lägenhetshus där lägenheterna kan ha anpassats med större badrum och lättåtkomligare rum och skrymslen, dessutom brukar byggnaden själv utrustas med trivsamma gemensamma utrymmen.

Utöver det är det inte mycket som skiljer ett seniorboende från en vanlig bostadsrättsförening förutom genomsnittsåldern så klart.

Som boende kan du alltså behöva köpa en bostadsrätt för att få en plats i ett seniorboende även om det också finns många alternativ där de äldre hyr sina lägenheter.

De som bor på seniorboenden

Seniorboenden är till för alla äldre personer som har eller snart kommer pensionera sig och som fortfarande kan ta hand om sig själva. Ett seniorboende är med andra ord inte ett äldreboende där personerna har tillgång till personal och vård dygnet runt.

Till skillnad från på äldreboenden där fokus är vård och omsorg är seniorboenden till för att erbjuda en gemenskap bland de äldre och att de ska stötta och erbjuda trygghet åt varandra.

Ansök om en lägenhet i ett seniorboende

I många kommuner kan man idag ställa sig i kö för seniorboenden och det rekommenderas starkt att du är ute i god tid då efterfrågan brukar vara hög. Och eftersom marknaden skiljer sig ganska markant från kommun till kommun är det viktigt att du granskar vad som finns tillgängligt på egen hand.

Vissa kommuner har seniorboenden som drivs likt hyresgästföreningar där du kan kontakta föreningen för att ställa dig i kö. På andra platser är seniorboenden som sagt mer som en bostadsrättsförening där du även förväntas köpa lägenheten du flyttar in i.

Det är inte heller helt ovanligt att kommunen erbjuder seniorboende i sina egna lägenheter via sina hyresgästföreningar.

Det finns helt enkelt en rad olika seniorboenden och beroendes på hur systemet ser ut där du befinner dig kan ansökningsprocessen variera. Vi råder dig därför att kontakta föreningen som ansvara för seniorboendet för att kontrollera vad som krävs av dig.

Alternativt tar du kontakt med kommunen för att se vad de erbjuder och hur de kan hjälpa dig.

Seniorboende vs. servicehem

Idag är det många som undrar vad skillnaden mellan ett seniorboende och ett servicehem är och det är egentligen inte så märkligt med tanke på de många likheterna de två boendeformerna delar.

För det första är både seniorboenden och servicehem för äldre personer som inte är sjuka nog för att kvalificera för ett äldreboende. Här tillåts äldre bo på egna villkor där de kan ta hand om sig själva.

Med det sagt finns det även stora skillnader.

Som vi redan förklarat är ett seniorboende till för äldre personer som klarar sig helt på egen hand men som saknar umgänge och stöd för andra. Personer som bor på ett seniorboende förväntas klara sig utan hjälp från proffs.

Ett servicehem å andra sidan är till för personer som är svagare och möjligen sjukare och som därför behöver tillgång till viss vård i hemmet. Servicehem har nämligen alltid personal på plats även om personalen inte är lika många eller har samma kapacitet som på ett äldreboende.

Seniorboende och äldrevården

Som vi redan förklarat står seniorboenden och äldrevården separata från varandra.

Seniorboenden drivs i regel privat och kräver att den boende är frisk och pigg nog att ta hand om sig själv. Avsaknaden av ett ökat vårdbehov är vad som kategoriserar någon som bor på ett seniorboende.

Äldrevårdens uppgift är att ta hand om äldre och sjuka personer ofta för personer som befinner sig i livets slutskede.

På grund av dessa stora skillnader finns det i regel ingen direkt koppling mellan serviceboenden och äldrevården i Sverige idag. Fast med det sagt är det ofta som äldre spenderar många år på ett serviceboende för att sedan flytta vidare till ett äldreboende när orken inte längre räcker till.

Den enda gången då serviceboenden och äldrevården samarbetar är när äldre behöver hemtjänst.

Skulle en boende på ett serviceboende insjukna eller försämras av åldernkan han eller hon alltid ansöka om att få hemtjänst och på så sätt få stöd där det behövs. För att få hemtjänst måste man ansöka via kommunens biståndshandläggare och därefter genomgå en utredning där ens omvårdnadskrav fastställs. Först efter det kan man beviljas hemtjänst.

Om kommunens utredning visar att du inte är i behov av hemtjänst kommer de neka din ansökan och om din situation anses för allvarlig för hemtjänsten kommer du istället erbjudas en plats på ett lämplig äldreboende.

Har seniorboenden personal?

Nej, som vi tidigare nämnde är seniorboenden obemannade och de saknar den vårdkapacitet som ett äldreboende har.

Med det sagt kan ett seniorboende ha vaktmästare och dörrvakter anställda beroendes på huset och området, men vårdpersonal finns aldrig på plats.

På många platser i Sverige har serviceboenden även överenskommelser med organisationer som erbjuder hushållsnära tjänster.

Det kan exempelvis röra sig om städhjälp, trädgårdsarbete eller även hjälp med att handla matvaror och laga mat. I dessa fall rör det sig om privata tjänster som du får skriva egna kontrakt för men som ofta täcks av RUT-avdraget.

Skulle du vara i behov av att bo där det finns vårdpersonal är seniorboenden inte för dig. Istället föreslår vi att du tar en titt på servicehem eller möjligen hemtjänsten. Befinner du dig i en situation där ditt vårdkrav anses extra stort kan ett äldreboende vara att rekommendera.

En sammanfattning av seniorboenden

Seniorboenden är till för dig som är 60 år eller äldre och som önskar att bo tillsammans med personer i samma ålder som dig själv på en plats där du erbjuds socialt stöd och umgänge.

På seniorboenden bor alla på egen hand i sin egna riktiga lägenheter och det finns ingen vårdpersonal på plats vid behov eftersom alla förväntas kunna ta hand om sig själva. Däremot anordnas många gemensamma sysslor, spelkvällar, biobesök, och så vidare.

Ett seniorboende är med andra ord till för dig som fortfarande kan bo på egen hand och som vill hyra en lägenhet eller köpa en bostadsrätt.

Om du eller en anhörig inte har möjlighet att längre ta hand om sig själv är ett seniorboende inte lämpligt. Då passar ett servicehem eller ett traditionellt äldreboenden bättre. På dessa platser erbjuds de äldre vård, stöd och omsorg dygnet runt, något som inte finns tillgänglig på seniorboenden.

Är du själv intresserad av att flytta till ett seniorboende föreslår vi att du tar kontakt med din kommun då de ofta kan peka dig i rätt riktning. Alternativt söker du på egen hand upp de seniorboenden som finns tillgängliga där du bor.

Glöm bara inte att det ofta är lång kötid för att få plats på seniorboenden och att du inte kan förvänta dig att flytta in omedelbart. Därför rekommenderar vi att du börjar söka i god tid.

Lämna en kommentar