Häggenäs Sjukhem

Mitt i Skåne ligger det naturnära äldreboendet Häggenäs Sjukhem. Boendet inriktar sig på äldre människor med demenshandikapp, psykiska funktionsnedsättning och/eller medicinska besvär. Sedan starten på 1950-talet har boendet genomgått större förvandlingar och är idag ett modernt och anpassat boende, men med samma familjära anda som vid starten. På Häggenäs Sjukhem strävar man efter att låta de boende ha en vardag styrd efter deras egna önskemål och egen vilja.

Lägenheter

På Häggenäs Sjukhem finns 53 lägenheter uppdelade på tre olika enheter, där varje enhet har en egen inriktning.

  • Gullvivan – För personer med demens.
  • Grönkullan – För personer med psykiska funktionshinder
  • Blåklockan – för äldre personer med medicinska/somatiska besvär och/eller lättare demenshandikapp.

Samtliga lägenheter är 30 kvm stora och har tillhörande handikappanpassat badrum. En del av de nyare lägenheterna har eget pentry. Lägenheterna kommer möblerade, men Häggenäs ser gärna att de boende själva inreder efter sin personliga smak – för att skapa en så trivsam boendemiljö som möjligt. I varje lägenhet finns elmanövrerad säng, brandalarm direktkopplat till SOS alarm samt larm för att påkalla personal dygnet rum.

Alla enheter har gemensamma utrymmen för de boende att umgås på.

Utemiljöer

Boendet omges av en lummig miljö med närhet till en vacker park. I parken finns promenadstigar, rinnande vatten och gemensamma ytor med bänkar och bord att umgås på. I parken hittar vi även kökets egen trädgård där det odlas grönsaker, frukt och bär.

En del av boendets lägenheter har egna altaner med tillhörande utemöbler som tas ut sommartid.

Aktivitetsutbud

Aktiviteterna som anordnas på Häggenäs bestäms utifrån de boendes önskemål. Därför sker regelbundna uppdateringar av aktivitetsschemat. 

Nedan följer exempel på aktiviteter som anordnas av Häggenäs Sjukhem

  • Underhållning med musik och dans
  • Gudstjänster
  • Gruppgymnastik
  • Bingo, spel & korsord
  • Målning, fotografering och annat pyssel.
  • Bakning och matlagning

Dagligen anordnas aktiviteter som handlar som social träning och rörelseträning. Arbetsterapeut och fysioterapeut är en del av de dagliga aktiviteterna. 

Två gånger om året anordnas anhörigträffar. Då får anhöriga möjlighet att komma till boendet och lära sig mer om demenssjukdomar, ta del av vad som har hänt och vad som kommer att hända på boendet, samt annan information.

Mat

Alla boende serveras måltider som är lagade från grunden i köket på Häggenäs Sjukhem. Menyerna är utformade efter önskemål och varje måltid är sammansatt för att vara både god, mättande och näringsrik. Specialkost serveras till den som är allergisk eller av annan anledning behöver specialanpassad kost. De kan handla om mat fri från gluten eller laktos, vegetarisk kost eller mat som är passerad.

Det serveras frukost, lunch och middag i restaurangen. Det finns även möjlighet att äta i de gemensamma utrymmena eller i sin egen lägenhet om så önskas. På förmiddag, eftermiddag och kväll serveras fika (kaffe, te, kakor och smörgåsar).

Personal

Personalen på Häggenäs Sjukhem har både utbildning och lång erfarenhet av att arbeta med äldre människor. Boendet har en läkare som arbetar på heltid och som även har jourberedskap. För boende som är behov av psykiatrisk hjälp finns även överläkare i psykiatri att tillgå.

Önskar du att komma i kontakt med Häggenäs Sjukhem?

Telefon: 0415 – 510 34

E-post: info@haggenassjukhem.se

Lämna en kommentar