Hur ser en död människa ut?

Döden är ett ämne som fascinerar många och oroar ännu fler, dessutom tenderar de flesta av oss att ha frågor och funderingar kring döden.

En av de vanligaste frågorna vi ställer om döden är hur en död människa ser ut. Kan man se att en person är död utan att vidröra kroppen? Och vad händer egentligen med kroppen efter vi dör?

Många oroar sig också över om det är chockerande att se en död människa, exempelvis om man blivit bjuden till en begravning med öppen kista.

Därför har vi tillägnat dagens artikel till människokroppen efter döden med målet att svara på frågan hur ser en död människa ut?

Dödens kännetecken

Det finns flera saker som kännetecknar en död människa och hur dennes kropp ser ut. Ett av de vanligaste är likstelhet och det är något som de flesta associerar med döden, trots att likstelheten bara vara en eller två dagar (läs mer nedan). En människa blir också snabbt blek i samband med att blodet slutar pumpa i våra ådror och redan inom 6 timmar efter döden är de flesta så bleka de kommer bli, eller snarare blå-gråa.

Även likfläckar (livor mortis) är vanligt förekommande och har att göra med att kroppen fyller blodkärlen längst ner i kroppen med allt överflödigt blod.

Hur en död människa ser ut påverkas även av dödsorsaken. Någon som stillat somnat in från ålder eller en längre sjukdom ser ofta ut som en livlös version av sig själv, så enkelt är det verkligen.

Om personen istället dött av en skada eller olycka kan kroppen vara vanställd, blodig och mer. Därför tvättas alla kroppar innan de förbereds för begravning. I de fall där skadorna i ansikte är påtagliga och en öppen kista ska användas på begravningen kan skador återställas och döljas med smink och ingrepp.

Givetvis börjar kroppen även ruttna efter ett tag och i samband med det försvinner alla mjuka delar i kroppen och kvar blir bara ett skelett med tänder.

Så här ser en död människa ut

För att sammanfatta det hela se en död människa ut precis som en levande människa fast livlös. Cirka 6 timmar efter döden inträffar vad man kallar likstelhet och den varar i upp till 48 timmar. Därför kan en person som nyligen dött även vara stel.

Ibland uppstår även likfläckar i huden hos personer som har dött och det har att göra med att blodomloppet påverkats.

En av de mest slående skillnaderna mellan en död och en levande kropp har med hudfärgen att göra. Hos en död människa är huden så blek det vara går till en punkt där nyanserna lutar mot det blå-gråa hållet.

Döden påverkas av tiden

Slutligen vill vi klargöra att döden kan se ut på många olika sätt. Ovanstående guide var riktad till personer som arbetar inom sjukvård där risken att man stöter på en död människa kan vara högre än för andra, men framför allt till personer som ska gå på en begravning med öppen kista.

Efter ett tag börjar nämligen kroppen ruttna och redan inom ett par månader är det inte mycket mer kvar än ben. Med andra ord varierar det hur en död människa ser ut beroende på hur länge personen varit död.

Slutligen vill vi berätta att det kan vara bra att förbereda sig innan man ser en person död för första gången då det kan vara en minst sagt upprörande upplevelse.

Lämna en kommentar