Människor som drabbas av obotliga sjukdomar kan må väldigt dåligt under en lång tid. Ofta är sjukdomsförloppet utdraget och personen blir gradvis sämre. Sanningen är att det flesta som dör inte gör det plötsligt och oväntat. Hur vet man egentligen att döden är nära? Vad händer de allra sista timmarna i livet? Hur ska man agera som närstående?
Kroppsliga förändringar
De sista dagarna och timmarna av en människas liv sker flera kroppsliga förändringar. En del förändringar kommer tidigare än andra.
Den allra vanligaste förändringen är att kroppen blir svagare. Den döende kan få svårt att vända sig i sängen och kan ofta tillslut inte lyfta på huvudet. Det blir även svårare att kommunicera med personen, som är trött och sover mycket. Tillslut kan det vara svårt att få någon kontakt alls.
Även andningen förändras, den kan växla mellan att vara djup eller ytlig, snabb eller långsam. Ofta blir mellanrummen mellan varje andetag länge.
Ibland blir personen blå om läppar, händer och fötter.
Det är vanligt att få minskad eller ingen aptit, vilket ofta leder till att personen går ner mycket i vikt.
Det kan bli svårt att hålla tätt, vilket leder till att den döende tappar kontrollen över urin och avföring.
Att vara närvarande
Det är svårt att veta hur mycket en människa som inte är vid medvetande uppfattar av det som händer runt om kring. Även om den döende personen inte är vid medvetandet den sista tiden kan det vara bra att tänka på att personen faktiskt kan uppfatta det som sägs, och känna av stämningen och miljön i rummet. Tänk därför på att inkludera personen i de vardagliga samtalen, visa känslor och se till att miljön runt personen är hemtrevlig. Det är också viktigt med beröring, håll handen och smek över pannan.
Be om råd
Ibland kan en läkare ge svar på ungefär hur långt en människa har kvar i livet och ibland inte. Tänk på att det aldrig går att veta säkert. För en del människor kan det vara precis som att de väntar på det rätta tillfället, medan andra verkar bestämma sig och där efter somnar in hastigt.
När en närstående ligger inför döden är det viktigt att familjen får tid tillsammans. Tveka därför inte att be sjukvård och hemtjänst-personal om hjälp och råd, för att göra situationen så bra som möjligt.
Sorgen efteråt
Alla människor hanterar sorg olika. En del behöver veckor, månader eller år för att inse vad som faktiskt har hänt. Det är viktigt att ta sorgen på allvar och tillåta sig själv att vara ledsen och sörja. Prata med dina närstående och dela med dig av hur du känner. För en del känns det skönt att prata med sjukvårdspersonal eller att få professionell hjälp.